dbp

dbp

Az újgenerációs e-könyvek már a spájzban vannak

2010. szeptember 23. - KaliDia

A NY Times híre szerint Neal Stephenson fantasy szerző saját digitális platformot hozott létre a The Mongoliad című új regényének publikálására. A digitális regények készítésére kifejlesztett PULP nevű rendszerrel a szerző(k) extra tartalmakat adhatnak a szöveghez: háttérinformációkat, illusztrációkat, térképeket, szereplőkről készült portrékat stb., és különböző közösségi funkciók is vannak.

Az elgondolás természetesen az, hogy az olvasók ezekért az extra tartalmakért, a gazdagabb olvasói élményért cserébe hajlandóak többet (vagy egyálatlán) fizetni.

 

A fenti hír több szempontból is érdekes: egyrészt mintha csak az előző posztban idézett cikk utopisztikusabb gondolatainak illusztrálására találták volna ki: egyrészt úgy tűnik, az extra tartalommal gazdagított e-könyvekre nem is kell olyan sokat várni; másrészt a könyvszakma szempontjából tanulságos, hogy szó sem esik benne a kiadókról.

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy ha a kiadók érdemi fejlesztések és ötletek helyett továbbra is csak DRM paranoiával és régi pozícióik foggal-körömmel való védelmezésével tudnak reagálni a digitális kihívásra, a szerzők (és a technikailag jóval rugalmasabb terjesztők) beelőzik őket, és mire észbe kapnak, nem lesz mit védelmezni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dbp.blog.hu/api/trackback/id/tr82310361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CssaBee · http://cssabee.blogspot.com 2010.09.23. 16:05:02

Kíváncsi vagyok, hogy a ma divatos micropayment mikor kerül bele. Úgy lenne csak az igazi:)

KaliDia 2010.09.23. 16:39:34

@CssaBee: A The Mongoliadra 6 havi előfizetés 5.99 USD, 12 hónap 9.99 USD, ami a PayPay szerint elvileg micropayment. Úgyhogy ebben már benne van :)
süti beállítások módosítása