dbp

dbp

Kreativitáson és lojalitáson múlik a könyvszakma jövője?

2010. május 11. - vl

A Kreatív és a Diversity of Book Publishing (DPB) által szervezett Könyvmarketing Konferencia számos izgalmas témát vetett föl a könyvkiadás és –terjesztés jövőjét illetően. A digitalizáció okozta változások, a social media jelentősége és a könyvipar szereplőinek helyzete is szóba került a Lánchíd Palota patinás termében.
Ebook vagy ekönyv?

A fenti kérdés ugyan elhangzott, voltak ennél fontosabb felvetései is az egész naposra duzzadt eseménynek. Képviselte magát többek között az eKönyvMagyarország Kft. is, amely a Bookline és a Líra közös leányvállalataként alakult néhány hete, és a közelgő Könyvfesztiválon kerül sor a bemutatkozásukra. A txtr magyaroszági megjelenése várhatóan – ha nem is a közeljövőben, de – alapos változásokat fog elindítani a hazai piacon mind kiadói, mind terjesztői, mind pedig fogyasztói oldalról nézve. Számos kérdés vetődik fel az új formátummal és eszközökkel kapcsolatban, az egységesség hiánya sok esetben megoldatlan, és be kell látni, hogy az olvasók többsége is két lépés távolságból figyeli az ebook körüli történéseket. A konferencián is többen rámutattak arra, hogy a zeneipar helyzetéből okulva megfelelő lépéseket kell tenni, és elsősorban el kell oszlatni azt a tévhitet, hogy az ekönyvek minden műfajban hasonló módon fognak tarolni. James McCall, az Edinburgh University oktatója jegyezte meg, mennyire fontos az ekönyvek esetében a műfajra támaszkodni. Példának hozta fel a Lonely Planet-et, ahol egy-egy fejezet megvásárlására van lehetőség, de ennek fontosságát Káli Diána is megemlítette, elsősorban az ekönyvek (felső)oktatási szerepét kiemelve. Ugyanakkor kérdéses, mennyire lesz hajlandó mondjuk az olvasó többszáz oldalas regényt befogadni az új csatornán, és megemlítették a gyerekkönyvek csaknem lehetetlen előretörését az ebook piacán.

TELJES CIKK ITT>>

A bejegyzés trackback címe:

https://dbp.blog.hu/api/trackback/id/tr1001992840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása